Шплаковане - мога ли и сам?

ШПАКЛОВАНЕ – МОГА ЛИ И САМ?

08 януари 2017

ШПАКЛОВАНЕ – МОГА ЛИ И САМ?

 

Без съмнение идеалната основата за така модерното в последно време интериорно боядисване са правите и гладки стени. А те се постигат не само чрез нанасяне на качествена шпакловъчна смес, но и чрез професионално изглаждане, дори и на най-малките неравности и кривини по стените. Заглаждане, с което не всеки би могъл да се справи сам в домашни условия. И все пак, ако сте решили да опитате, тази статия е за вас.

Преди да започнете със шпакловането е важно да подготвите помещението за бъдещите ремонтни дейности. За тази цел всички мебели трябва да се изнесат от помещението, но в случай че това е невъзможно, те могат да се съберат на едно място и да се покрият със плътен найлон. Освен мебелите, от защитно покритие се нуждая и осветителните тела, както и всички открити кабели на ключове и контакти.

Неизменна част от подготовката на стените за шпакловането е отстраняването на старите тапети и следите от постни бои, последвано от грундирането на вече сухите и почистени от прах основи. Грундирането е необходимо, тъй като проникването му в обработваната повърхност намалява попивателната й способност и осигурява по-добро слепване на шпакловката към стената. При избора на грунд е важно да се вземе предвид материята на основата – ако тя е от бетон, то грундът трябва да бъде „контактен“, а ако е пореста или песъчлива, трябва да бъде обработена с грунд с дълбокопроникващо и запечатващо действие.

Самата шпакловка, или, казано по точно – прахообразната шпакловъчна смес трябва да бъде приготвена при стриктно спазване на инструкциите за употреба, дадени от производителите. При смесването на материала трябва да се следи за хомогенността на сместа и за отсъствието на буци в нея.

Важно при полагането на шпакловката е тя да се нанесе бързо и равномерно по цялата основа, защото по този начин ще даде възможност за едновременно изглаждане на повърхността. В случай че определени участъци изсъхнат преди други, те трудно биха могли да бъдат нивелирани спрямо останалите части – ако са под нивото биха могли да поемат по-плътен пласт шпакловъчна смес, но ако са над него, корекцията им би се изразила или в нанасяне на втори, изравнителен шпакловъчен слой върху цялата основа или в усилено шкурене за отнемане на издигнатия участък.

В заключение – в случай че не държите непременно на боядисване или лепене на тънки тапети, то бихте могли да си позволите да замаскирате леките неравности по стените с релефни декоративни мазилки, плочки, ламперии или дебели релефни тапети. Но в случай че сте се спрели на варианта да освежите дома си с боя или сте избрали тапети с ефектен десен и не толкова плътна структура, то не рискувайте да правите ремонта си сами. Може да изглежда лесно, но едва ли резултатът от желаната промяна би ви удовлетворил, ако под боята или тапетите прозират грапавини и неравности. Предстои ли ви шпакловане, свържете се с нас. Доверете се на професионалистите!